From Our Blog

Wijnimporteur worden…(deel 1)

Het is ontzettend gaaf en ook onwerkelijk om opeens in gesprek te zijn met export managers en eigenaren van wijnhuizen uit Zuid Frankrijk. Leerzaam ook… Tijdens mijn zoektocht naar de lekkerste wijnen uit Zuid Frankrijk heb ik veel geleerd, tegen muren opgelopen en deuren voor mezelf geopend (en ook af te toe dichtgeslagen)…

Toen ik bij mijn werkgever uit dienst ging heb ik 2 maanden de tijd genomen om te bedenken wat ik nou daadwerkelijk wilde. Normaal sta ik altijd bol van de ideeën, maar opeens vloog het me aan, en had ik geen enkel idee welke kant ik op moest.

Ik werkte bij Oud Reuchlin & Boelen sinds april 2017 als Rayon Manager Horeca. Vanuit mijn vorige werkgever Gall&Gall moest ik opeens achter mijn klanten aan, in plaats van dat ze naar mij toe kwamen. Dit was best even wennen.

De eerste maanden heb ik me vaak, onderweg in mijn vette lease-auto, afgevraagd waar ik in godsnaam mee bezig was. Wegens allerlei omstandigheden was er gebrek aan een volledige inwerkperiode, dus kwam ik in het diepe terecht. En nee, ik ben niet iemand die dan graag om hulp vraagt.

Vanuit mijn functie bij de Gall&Gall had ik een adviserende rol voor een groot gedeelte van de regio. Als iemand iets even niet wist, waar staat een bepaald product in de winkel, komt er iets nieuws aan, technische vragen: BEL WOUTER! Die helpt je wel. Ik vond die rol heerlijk, ondanks dat ik hierdoor vaak zelf in de shit terecht kwam, aangezien ik geen tijd meer over had voor mijn eigen taken.

Dit keer moest ik naar iemand op zoek binnen de organisatie van Oud Reuchlin & Boelen, die deze rol op zich nam. Want nu was ik degene die hulp nodig had. Gelukkig heb ik met wat hulp hier en daar uiteindelijk mijn pad gevonden, en heb een heerlijke periode gehad bij destijds de grootste wijnimporteur van Nederland.

De omstandigheden waren daar, dat mijn werkgever en ik tot de conclusie kwamen dat het beter was als onze wegen gingen scheiden. En zo geschiedde in oktober 2020.

Couveys Chardonnay

één van de wijnen die ik graag verkocht tijdens mijn tijd bij
Oud Reuchlin & boelen. de combinatie van chardonnay, eikenhout (en dus vanilletoontje) en een schappelijk prijs, maakte dat de horeca (en haar gasten) enorm enthousiast waren over deze wijn. en daarom heb ik deze wijn, en ook haar rode broertje, in mijn assortiment opgenomen.

Na een leuke online Insta-challenge voor het platform van D.O. Rueda (deze ervaringen zullen jullie ook nog eens lezen in mijn Blog), kreeg ik tal van leuke reacties. Waarom ga je niet gewoon wijn verkopen? …..Ach ja, waarom eigenlijk ook niet? Ik had nog geen uitzicht op nieuw werk, en ik zit niet graag stil.

Impulsief als ik ben heb ik mij niet veel later ingeschreven bij de KvK zonder een echt concreet plan te hebben. Tuurlijk had ik al wat ideeën, maar er stond nog niets op papier; enkel mijn ervaringen uit het verleden met mijn eigen bedrijfje (óók Wouter bij de Wijn) hebben mij wat sturing gegeven in het gene wat er nu staat.

Gaandeweg ben ik gaan bedenken welke wijnen ik zou willen verkopen. Ik was er al vrij snel uit, dat ik graag wijn uit Zuid Frankrijk zou willen verkopen. Waarom? Zoals velen ben ik ook vaak in Zuid Frankrijk op vakantie geweest. Iedere keer valt het me op dat de Hypermarchés letterlijk vol staan van regionale pareltjes voor hele schappelijke prijzen. Ik dacht: zulke wijnen wil ik naar Nederland halen… Vanaf toen heeft het concept vorm gekregen.

Al vrij snel kwam ik samen met oud-collega, klasgenoot en vriend Ferry (met wie is samen Domaine Sibille importeer) in gesprek met een tussenpersoon die de gesprekken en proeverijen tussen importeur en wijnhuis in goede banen dient te leiden. Een aantal maanden heeft het geduurd, totdat we onze selectie compleet hadden.

Mijn ervaringen tijdens deze geweldige proefsessies deel ik graag met jullie in deel 2 van deze Blog…